2018年9月19日 星期三

【中秋好去處】巨型發光大白兔 + 800花燈 @ 月兔.秋燈 灣仔利東街

中秋將至, 我最愛影燈飾, 因為我覺得中秋節近冬至一樣很有家庭感覺, 很有凝聚力!!


去年灣仔利東街有個大月亮, 今年就換上3大2小的發光大白蛋, SY:「爸爸, 你最鍾意邊隻?」



我:「中間E隻最得意, 佢肥嘟嘟好似食到好飽, 坐咗係度, 郁都唔郁幾乖」


SY: 「唔係喎, 我覺得E隻4隻腳都瞓係草地度, 最馴服, 佢先係最乖」


阿太:「計我話頭殼頂上面D燈籠襯埋D兔仔就已經夠晒靚, 如果可以掛低D仲好, 方便我影杯緣子」



在利東街兩邊入口還有2隻細兔仔在守候...SY:「佢哋好似好可憐, 應該2隻放埋一齊」


其實, 人人經過也合照, 應該都唔會太孤單, 近修頓球場的一隻十分肥美, 而且又夠精神, 相比合和那邊的一隻好似有D懶.


 SY:「係咩? 懶咩? 但都好多人影佢喎」 (咁又真係隻隻都好多人Selfie嘅, 過時過節, 大家都想開心啦...中秋節快樂!!)


「月兔.秋燈」
日期: 2018年月9月19日(星期三)至10月17日(星期三)
*展期或會因天氣安排而作出適當調整
時間: 早上6時至晚上11時
地點:  中港城平臺及利東街中庭

民間小食市集及玉兔燈籠工作坊
日期: 9 月 23 日至 25 日
時間: 下午 4 時至 6 時
地點: 沿利東街

火龍鼓舞賀中秋
日期: 9 月 23 日至 25 日
時間: 晚上 8 時 30 分至 9 時 30 分
地點: 沿利東街


大仁生活facebook

沒有留言:

張貼留言