2017年1月7日 星期六

【免費任食】 有甜有咸‧12檔排隊就食得 @ 樂富

朋友約我去樂富「美食巡禮」, 我問:「要係商場消費幾多錢先有得食呀?」, 朋友:「唔駛架, 只要排隊就可以任食」


一連兩日, 樂富場內有12檔小食攤位, 分為4大類:「雲吞」, 「魚蛋燒賣」, 「豆腐花」,「燒味」


SY:「我想食魚蛋...」, 有咸有甜姐姐說:「不如食多兩粒燒賣啦!」


肚餓的SY說:「好食吖, 好食過街口嗰間吖...」(我反而覺得一般魚蛋, 燒賣的味道, 不過不失, 又唔會難食D朋友囉)


之後SY目瞪口呆的望著「燒味」部的富記的陳列品...我問:「小朋友, 你好想食種運雞?」


SY:「支可樂好得意呀! 我好想飲...」富記的陳師傅答:「支可樂係假架, 不如我請你食雞脾啦」


陳師傅建議:「要食梗係要用手撕出嚟食先源汁源味啦」, 小朋友一手接過雞髀:「好熱~好熱呀」, 之後便將雞髀遞給我.


我:「真係好熱呀...辣手呀!」, 最後由師傅用紙巾包裹著雞髀未端, 小朋友才可以慢慢食.


「種運雞」熱辣辣, 脆岳岳, 非常入味, 絶對無得輸!


富記旁邊的雄記燒臘, 2位師傅齊齊切燒肉...食燒肉我最愛吃皮脆肉不會太鹹的選擇, 可能我揀了一塊皮太薄, 未夠脆.


但不停見師傅摩打手斬燒肉, 我問:「你哋通常一日燒幾多隻豬呀?」


師傅:「大時大節都60-70」(嘩! 咁真係斬都斬到手軟喎)


小朋友未食完燒肉, 已經飛彈到豆腐花區. SY:「E檔有小丸子呀!」


金滿堂的Patrick說:「仲有紅豆,  之後我哋會加D椰汁, 咁豆味會再出D」


SY:「凍架, 好食呀! 我鍾意小丸子...不過, 爸爸你幫我食埋D紅豆吖」(我都唔鍾意食紅豆嘅, 你知我同你一樣啦)


吃完凍的, 我們走到旁邊聰少甜品吃暖的紫薯豆腐花.


 工作人員:「我哋D豆腐花整好之後, 再用豆漿浸住, 所以, 特別有源汁源味」


當我繼續左影右影, 小朋友又換了另一款的豆腐花...


我問:「你頭先去咗邊呀?」


SY:「我又去咗食豆腐花囉, (我:你究竟食咗幾多碗?), 4碗之麻」(吓?? 咁勁呀你?)


「為食本領」美食巡禮
日期:2017年1月7日及8日 (星期六及日)
試食及投票時間:下午1時至4時
地點:樂富廣場A區美食坊平台



大仁生活facebook

沒有留言:

張貼留言